کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول ارز دیجیتال از اصلیترین ابزارهای موجود در بازارهای دیجیتالی میباشد. که امروزه، با گسترش شدید معاملات دیجیتالی مورد استفاده قرار گرفته است و کاربردهای فراوانی دارند. اما شاید مفهوم و تعریف دقیق این مبحث برای همگان آشکار نبوده و نیاز به تعریف و تشریح وجود داشته باشد.
کیف پول ارز دیجیتال چه تعریفی دارد؟
لازم است اطلاعاتی جامع و کلی در اختیار شما عزیزان قرار گیرد تا بتوانید ذهنیتی کلی از این کیف پولهای دیجیتالی که به آنها والت (wallet) نیز گفته میشود، داشته باشید. پس کار خود را با تعریفی از کیف پول ارز دیجیتال آغاز میکنیم. کیف پول ارز دیجیتال یا والت (wallet) چیست؟ همانطور که در دنیای واقعی برای حفظ و نگهداری پول خود از کیف پول استفاده میکنیم، در دنیای ارز دیجیتال نیز به چنین ابزاری نیازمندیم.
کیف پول ارز دیجیتال، نرمافزاری است که کلیدهای عمومی و خصوصی مرتبط با یک بلاکچین خاص را در خود حفظ میکند. در اینجا لازم است تا اطلاعاتی مختصر در مورد کلیدهای عمومی و خصوصی در بلاکچین (blockchain) ارائه کنیم. کلید خصوصی در واقع شکل رمزنگاریشده از کاراکترها و اعداد است که دسترسی کاربران به رمزارزها را میسر میکند. هر فردی که رمز ارز داشته باشد یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی نیز خواهد داشت. کاربرد این کلیدها در ارسال و دریافت سکهها و یا همان رمز ارزها است. کلید عمومی در واقع آدرس والت است. میتوان از این کلیدهای عمومی یا همان کیف پول از طریق صرافیهای بینالمللی یا گوشی و کامپیوتر شخصی خود استفاده کرد و رمز ارزها را به آن واریز یا از آن برداشت کرد. از این کلیدها در جهت ردیابی حسابها و اطلاع از دادههای دیجیتالی استفاده میشود.
بنابراین اگر بخواهید از ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین استفاده کنید حتما باید یک والت ارز دیجیتال داشته باشید. این والتهای دیجیتالی امروزه در جهان طرفداران زیادی دارند. اما آنچه که جالب و تفکر برانگیز است، نحوه کارکرد این والتها است. چرا که هیچ کیف یا ارزی به طور فیزیکی موجود نیست. تمامی ارزش و ماهیت این ارزها بر روی صفحات اینترنت و انواع تراکنشهای ثبت شده بر روی بلاکچین تعریف میشود. پس لازم است تا اندک اطلاعاتی از نحوه عملکرد این کلیدهای عمومی و خصوصی و همچنین این نوع کیف پولها به دست بیاوریم. قطعا آشنایی با ساز و کار و روند این فرایند به ما این قدرت را خواهد داد تا با آگاهی بیشتری از این نرم افزارهای دیجیتالی استفاده کرده و بتوانیم هدفمندتر پیش رویم.
عملکرد والت ارز دیجیتال
در یک والت ارز دیجیتال در واقع کلیدهای عمومی و خصوصی نگهداری میشوند. یعنی در این والتهای ارز دیجیتال ما هیچ ارز و رمزارزی به صورت حقیقی نداریم، بلکه اطلاعات این ارزهاست که در والتها ذخیره میشوند.
در واقع آدرس کیف پول همانند شماره حساب بانکی عمل میکند که در دنیای دیجیتال دسترسی به این والتها را برای ما امکانپذیر میسازد. این آدرس نه تنها در اختیار شما خواهد بود بلکه دیگران نیز به آن دسترسی خواهند داشت چرا که برای انتقال ارز ممکن است به آن نیاز داشته باشند. درست مثل شماره حساب، اگر در دنیای دیجیتالی نیز کسی بخواهد برایتان ارز واریز کند میتوانید این آدرس را در اختیار او بگذارید. بنابراین زمانیکه ارز دیجیتال از یک والت به والت دیگری انتقال مییابد هیچ یک از این تراکنشها به صورت فیزیکی نمیباشند. در واقع، این تراکنشها مجموعهای از اطلاعات هستند که در آدرسهای دیجیتالی مختلف جا به جا شده و مالکیت آنها از فردی به فرد دیگر تغییر مییابد.
در نتیجه نه کیف پول و نه ارزهای دیجیتال در دنیای واقعی وجود ندارد. همچنین، هر آدرس والت مختص یک فرد است و هیچ یک از آنها مشابه هم نیستند. تعداد این کیف پولها نیز محدود نیستند. یعنی میتوانید هر تعداد که بخواهید آدرس والت داشته باشید.
همانطور که میبینید روند کار این نوع کیف پولهای ارز دیجیتال شبیه به حسابها و تراکنشهای بانکی دنیای واقعی است و متفاوت نیست. بنابراین، شناخت روند انجام کار این والتهای دیجیتالی کار دشواری نبوده و خیلی راحت میتوان قوانین آن را یاد گرفت. یک ویژگی مهم در آدرس والتهای دیجیتالی این است که به دلیل شفافیت کاری تکنولوژی بلاکچین، با در اختیار داشتن آدرس والت ارز دیجیتال میتوان به سادگی میزان ارز موجود در کیف پول و همچنین تراکنشهای قبلی آن را مشاهده کرد، و تنها هویت صاحب واقعی این کیف پول است که مخفی باقی میماند. برای مثال یک آدرس والت را در اینجا ارائه میکنیم:
1Gti3JZpYvxKtnL16S8SCciyxXcM3h73h4
در ادامه قصد داریم تا توضیحی مختصر و مفید از نقش کلیدهای عمومی و خصوصی در کیف پول ارز دیجیتال ارائه کنیم.
کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس والت
هر کیف پول ارز دیجیتال شامل سه مشخصه میباشد: کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس والت که در اینجا به شرح ویژگیها و تفاوتهای آنها میپردازیم.
منظور از کلید خصوصی در کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کلید خصوصی (Private Key) یکی از دو نوع کلیدی است که کاربران ارزهای دیجیتال برای انجام تراکنشهای خود به آن احتیاج دارند. این کلید رشتهای رمزنگاری شده از اعداد و حروف به صورت تصادفی است و همانطور که از نام آن مشخص است باید به صورت خصوصی نگهداری شود چرا که داشتن آن نشان دهنده حق مالکیت فرد بر دارایی کیف پول (Wallet) خود میباشد. به همین دلیل کاربران باید در حفظ و نگهداری آن دقت و موارد امنیتی را لحاظ نمایند.
اگر کلید خصوصی گم شود یا در اختیار شخص دیگری قرار بگیرد آنگاه دارایی والت از دسترس مالک خارج میشود. زیرا در شبکه بلاکچین اطلاعات هویتی ثبت نمیشود و تمام حق مالکیت دارایی براساس در دست داشتن همین کلید خصوصی است که به محض فعال سازی کیف پول ساخته میشود. تولید کلید خصوصی توسط توابع رمزنگاری (توابع هش) صورت میگیرد و طول آن همواره ثابت و شامل 256 عدد صفر و یک است. بنابراین این عدد بسیار بزرگ و کاملا منحصر به فرد میباشد که بزرگی این عدد با تعداد اتمهای قابل مشاهده در جهان هستی برابر است به همین علت امکان تکراری بودن در آنها وجود ندارد. بدیهی است که حفظ و ذخیره کردن این مجموعه طولانی از اعداد صفر و یک بسیار سخت است و به همین دلیل آنها را به فرمتهای مختلفی مانند فرمت هگزادسیمال (سیستم عدد نویسی مبنای 16) تبدیل میکنند. تا امکان ذخیرهسازی آنها آسان شود. معمولا در کیف پولهای مختلف این فرمتها متفاوت هستند. اما آنچه که مهم است تبدیل این اعداد به عدد صفر و یک است که باید در همه آنها نتیجهای یکسان بدهد. از کلید خصوصی برای ایجاد امضای دیجیتال (digital signature) استفاده میکنند تا حق مالکیت بیتکوینهای یک تراکنش به اثبات برسد.
بنابراین، به دلیل اهمیت بسیار بالای کلید خصوصی میبایست از آن نسخه پشتیبانی تهیه گردد تا در مواقع ضروری مورد استفاده قرار گیرد. زیرا در صورتی که گوشی موبایل یا لپتاپتان را گم کرده باشید یا به هر دلیلی به والت خود دسترسی نداشته باشید آنگاه با داشتن نسخه پشتیبان میتوانید به دارایی خود تسلط پیدا کنید. در غیر این صورت تمام دارایی شما از دست خواهد رفت.
منظور از کلید عمومی در کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
یکی دیگر از کلیدهای ضروری برای انجام تراکنشهای مالی کلید عمومی (Public Key) میباشد که با استفاده از الگوریتم ریاضی رمزنگاری منحنی بیضوی از روی کلید خصوصی به دست میآید و ترکیبی از اعداد و حروف انگلیسی است. از کلید عمومی برای رمزنگاری اطلاعات و راستیآزمایی امضای دیجیتال استفاده میشود. فرمت این کلید نیز مانند کلید خصوصی در کیف پولهای مختلف متفاوت است. اما آنچه که مهم است تبدیل آنها به اعداد صفر و یک است که باید در همه کیف پولها یکسان باشد. در واقع شبکه نود با تطابق دادن کلید عمومی و امضای دیجیتال به این پی میبرد که شما مالک بیتکوینهای موجود در کیف پول هستید. همچنین از کلید عمومی به عنوان آدرس کیف پول (Wallet address) استفاده میشود و برای انجام تراکنشهای مالی در اختیار صرافیها قرار میگیرد. اما برای تایید نهایی تراکنشها نیاز به کلید خصوصی است که آن هم تنها در اختیار صاحب والت (wallet) قرار دارد. به همین دلیل یک تراکنش مالی زمانی به صورت کامل انجام میگیرد که با یک امضای دیجیتال تایید شود.
همانطور که گفته شد با استفاده از توابع ریاضی رمزنگاری کلید عمومی از کلید خصوصی بدست میآید اما عکس این عمل امکانپذیر نمیباشد. زیرا در این صورت امنیت اطلاعات به خطر میافتد.
منظور از آدرس کیف پول چیست؟
آدرس والت ارزهای دیجیتال همانند کلید خصوصی و کلید عمومی شامل زنجیرهای از اعداد و حروف میشود. که با استفاده از توابع هش یک طرفه از روی کلید عمومی تولید میشود و برای تبادل ارز دیجیتال در اختیار کاربران دیگر قرار میگیرد. با توجه به نوع تابع رمزنگاریشده، 3 نوع آدرس کیف پول برای بیت کوین وجود دارد.
- آدرس والت لگاسی (P2PKH)
لگاسی نوعی آدرس کیف پول است که با عدد یک در سمت چپ شروع میشود مانند:
1BvBMGORnjWetqTFn6Wg4m4GFg7xJaNVN2
آدرس لگاسی قدیمیترین آدرس کیف پول بیتکوین است که در صرافیها و بازارهای خرید و فروش انواع ارز دیجیتال از آن استفاده میشود. این آدرس با آدرس سگویت (beach 32) به صورت یک طرفه عمل میکند. به عبارتی دیگر، امکان ارسال بیتکوین فقط از لگاسی به سگویت وجود دارد ولی از سگویت به لگاسی امکانپذیر نمیباشد. علاوه بر این کارمزد تراکنشهایی که با استفاده از این آدرس صورت میگیرد نسبت به آدرسهای دیگر بیشتر است.
- آدرس نوع فشرده (P2SH)
آدرس P2SH سازگارترین نوع آدرس کیف پول است که هیچ محدودیتی در ارتباط با دو آدرس دیگر ندارد. به همین دلیل به صورت فراگیر در همه صرافیها و بازارهای ارز دیجیتال استفاده میشود و قابلیتهای زیادی نسبت به دو آدرس دیگر دارد. همچنین این آدرس از قابلیت امضای دیجیتال چند گانه پشتیبانی میکند و از نظر ساختار، بسیار شبیه به فرمت P2PKH است و تنها تفاوت آن در نوع عددی است که با آن شروع میشود. (عدد 3 به جای عدد 1 در فرمت لگاسی)
3JmpF2KgJ57G1GR3GWvN3N93gLRv8LofbZ
- آدرس والت سگویت (beach 32)
این آدرس نوع متفاوتی از آدرسهای P2 میباشد که شروع آن با عبارت bc1 میباشد. این نوع آدرسها طول رشتهی طولانیتری نسبت به دو آدرس دیگر دارد. آدرس والتهای سگویتی هم اکنون در صرافیها به عنوان آدرس کیف پول ارز دیجیتال پشتیبانی میشود اما هنوز نتوانسته است جایگاه خودش را به طور کامل در صرافیها به دست بیاورد زیرا محدودیت هایی در رابطه با دریافت ارزهای دیجیتال توسط کاربران دارد.
کاربرد کلید عمومی، کلید خصوصی و آدرس کیف پول در شبکه بلاکچین
هنگامی که یک کاربر برای اولین بار از والتی برای نگهداری و معامله بیت کوین یا altcoin استفاده میکند، یک جفت کلید عمومی و کلید خصوصی، منحصر بفرد برای او ایجاد میشود. هر یک از این کلیدها رشتهای طولانی از اعداد و حروف میباشند که به حفظ امنیت منابع کاربر در فضای مجازی کمک میکنند. کلید خصوصی فقط در اختیار کاربر میباشد و به عنوان شناسه دیجیتال وی استفاده میشود. کلید خصوصی به کاربر اجازه میدهد تا دارایی خود را خرج کند، برداشت کند، انتقال دهد و یا با آن به معامله بپردازد. برای تولید کلید عمومی یک الگوریتم بسیار پیچیده بر روی کلید خصوصی اعمال میشود. هر دو کلید در یک کیف پول دیجیتال ذخیره میشوند.
هنگامی که کاربر تراکنشی انجام میدهد مثلا برای فردی بیت کوین ارسال میکند، تراکنش وی وارد شبکه میشود که در آنجا نودهای توزیع شده معامله را قبل از نهایی شدن و ثبت آن بر روی blockchain تایید میکنند. قبل از اینکه این تراکنش وارد شبکه شود، با استفاده از کلید خصوصی به صورت دیجیتالی امضا میشود.
این امضا مالکیت کلید خصوصی را به اثبات میرساند، هرچند که جزئیات کلید خصوصی را برای کسی فاش نمیکند. از آنجا که کلید عمومی از کلید خصوصی بدست میآید، کلید عمومی امضای دیجیتال را که از توسط کلید خصوصی تشکیل شده را به اثبات میرساند. پس زمانی که تراکنشی معتبر شناخته میشود، مبلغ مورد نظر به آدرس عمومی گیرنده ارسال میشود.
آدرس عمومی نسخهی هش شده کلید عمومی میباشد. از آنجایی که کلید عمومی از اعداد بسیار طولانی تشکیل شده است، برای اینکه آدرس عمومی را راحتتر نشان دهد فشرده و کوتاه میشود. در حقیقت، کلید خصوصی کلید عمومی را تولید میکند و در نهایت آدرس عمومی ایجاد میشود. هنگامی که دو نفر به توافق میرسند و یکی از آنها توکن یا کوینی را به دیگری ارسال میکند، آنها آدرسهای عمومی خود را در اختیار یکدیگر قرار میدهند. آدرس عمومی مانند شماره حساب بانکی است. فرستنده برای ارسال وجه به آدرس گیرنده نیاز دارد تا او با استفاده از کلید خصوصی خود بتواند آن وجه را خرج یا پسانداز کند. گیرنده همچنین کوینهای فرستنده را با استفاده از آدرس عمومی فرستنده که در صفحه نمایش او نمایش داده میشود، تأیید میکند.
تفاوت آدرس کیف پول با کلید عمومی چیست؟
تا اینجا با مفاهیم کلید خصوصی، عمومی و آدرس والت آشنا شدیم در این بخش قصد داریم به شرح تفاوت کلید عمومی و آدرس والت بپردازیم.
اگرچه در بسیاری از کیف پولها کلید عمومی همان آدرس عمومی است اما این دو با یکدیگر متفاوت میباشند. کلید عمومی به همراه امضای دیجیتال در شبکه حق مالکیت کیف پول را تایید میکند و در واقع شبکه با تطابق دادن این دو با هم تشخیص میدهد که این کیف پول متعلق به این کاربر است و در شبکه وظیفه کلید عمومی اثبات درستی امضا و مربوط بودن آن به کلید خصوصی میباشد.
برخلاف کلید خصوصی، کلید عمومی و آدرس کیف پول را به راحتی میتوانید در اختیار دیگران قرار دهید تا در تراکنشهای مختلف از آنها استفاده کنند. از دیگر تفاوتهای کلید عمومی با آدرس کیف پول میتوان به مشخص بودن آنها قبل از انجام هر گونه تراکنش مالی در شبکه اشاره کرد. به این صورت که آدرس کیف پول، حتی زمانی که هیچ تراکنشی در شبکه انجام ندهد. باز هم کاملا مشخص است اما کلید عمومی زمانی مشخص میشود که کاربر بخواهد تراکنشی در شبکه انجام دهد.
کیف پول ارز دیجیتال و انواع متعدد آن
مهمترین کار کیف پول ارز دیجیتال، همانطور که گفتیم، ذخیره و نگهداری پول، ارز یا ارزهای دیجیتالی است. اما انواع متعددی از این کیف پولها وجود دارد. اساسا، کیف پولها بر دو نوع گرم (hot) و سرد (cold) تقسیمبندی میشوند. در کیف پولهای سرد ارزهای دیجیتال به صورت آفلاین نگهداری میشوند. استفاده از این نوع کیف پولها برای کسانی که سرمایه زیادی را برای طولانی مدت به صورت ارز دیجیتال یا ارز رمزنگاری شده نگهداری میکنند مناسبتر است. زیرا این نوع کیف پولها امنیت بیشتری دارند. کیف پولهای سخت افزاری و کیف پولهای کاغذی از این نوع هستند که در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشویم. دسته دیگر کیف پولهای گرم هستند. دلیل نامگذاری این کیف پولها الزامی بودن اتصال به اینترنت برای دسترسی به آنها میباشد. یعنی در این کیف پولها کلیدهای خصوصی در ارتباط با اینترنت کار میکنند. بنابراین ممکن است تا حدی امنیت کمتری داشته باشند. کیف پولهای موبایل و دسکتاپ از نوع کیف پولهای گرم هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. به طور کلی کیف پولهای ارز دیجیتال را میتوان به سه دسته تقسیم بندی کرد :نرم افزاری، سخت افزاری و کاغذی.
- کیف پول موبایل
این نوع والت ارز دیجیتال را باید به طور مستقیم دانلود کرده و روی موبایل خود نصب کنید. برای این کار اپلیکیشنهای خاصی وجود دارند که با دانلود آنها روی گوشی میتوانید به آدرس کیف پول خود دسترسی داشته باشید. بهترین مزیت این کیف پولها این است که با اسکن کردن بارکدها میتوانید رمز ارزهای خود را در فروشگاهها خرج کنید. به دلیل فضای محدود گوشیها، این اپلیکیشنها با حجم کم ارائه شدهاند و نسبت به کیف پولهای دسکتاپ حجم کمتر و کاربری سادهتری دارند.
- کیف پول دسکتاپ
این نوع از والتها، همانند کیف پول موبایلی بر روی صفحه یا همان دسکتاپ کامپیوتر یا لپ تاپ نصب میشود. هر سیستم میتواند یک کیف پول ارز دیجیتال را کنترل کند. به این معنا که والت ارز دیجیتال تنها از طریق سیستمی که با آن متصل شدهاند قابل دسترسی میباشد. این نوع کیف پولها نسبت به کیف پولهای روی گوشی از امنیت بالاتری برخوردارند. اما در صورت هک شدن یا ویروسی شدن سیستم ممکن است کل سرمایه از دست برود. البته این کار به همین سادگیها نیز رخ نمیدهد و نیاز به هکری با تجربه و کارکشته دارد.
- کیف پول آنلاین یا تحت وب
این نوع wallet در برخی مواقع بهتر از موارد دیگر است. زیرا میزان دسترسی و سهولت انتقال ارز یا کوین در آن بیشتر است. البته، معایب آن نیز به گونهای است که نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد. چرا که امنیت این نوع والتها نسبت به دسکتاپ و موبایل کمتر بوده و کنترل کننده کیف پول کنترل کاملی بر روی موجودی دارد. در واقع، انگار که شما ارزها خود را در یک صرافی ذخیره میکنید. پس اگر دزدی به این صرافی بیاید، که حالت دیجیتالی آن این میشود که اگر هکری بتواند این سرور را هک کند، در نتیجه به ارز و رمز ارزهای شما دسترسی داشته و میتواند آنها را تصاحب کند. پس بهتر است تعداد محدودی از ارزها و سکههای خود را بر روی سرور آنلاین نگهداری کنید.
- کیف پول کاغذی
این نوع والتهای ارز دیجیتال طرفدار چندانی نداشته و در واقع از کم ارزشترین کیف پولهای دیجیتالی هستند. این wallet را به دلیل این که میتوانید کلیدهای عمومی و خصوصی خود را روی یک کاغذ پرینت بگیرید کیف پولهای کاغذی میگویند. با این کار شما میتوانید سطح امنیت پول خود را بالا نگه دارید. در واقع، با این کار دیگر این کلیدها به هیچ جایی متصل نیستند و تنها راه دسترسی به آنها در اختیار داشتن کاغذ پرینت است. هرگاه نیاز به انتقال ارز داشتید میتوانید به راحتی کلیدها را وارد یک کیف پول تحت وب کنید و یا حتی با اسکن بارکد موجود انتقال را انجام دهید. این کار به اصطلاح وایپ (wipe) نام دارد. پس اگر دوست دارید از امنیت کیف پول ارز دیجیتال خود مطمئن باشید، این روش بهترین و سادهترین راه است و استفاده از آن بسیار آسان میباشد.
- کیف پول سخت افزاری
بهترین گزینه برای انتخاب والت این روش است. هیچ یک از روشهای فوق امنیت کیف پول سخت افزاری را ندارند. در واقع این روش از یک دستگاه فیزیکی برای ذخیره کلیدهای عمومی و خصوصی استفاده میشود. این دستگاه به اینترنت وصل نمیشود مگر اینکه شما قصد انتقال ارز یا کوین خود را داشته باشید. یعنی انجام این نوع تراکنشها فقط به صورت آنلاین امکانپذیر است. اما ذخیره آنها به صورت آفلاین انجام میشود. برای این کار باید کلیدهای شخصی خود را وارد سیستم کنید. البته که هیچ کس جز شما نباید به این کدها دسترسی داشته باشند. این امتیاز دسترسی هکرها به اطلاعات شما را عملا غیرممکن میسازد. در واقع، با ذخیره سازی آفلاین اطلاعات، امنیت نگهداری اطلاعات را بالا برده و انتقال آنلاین این اطلاعات بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد.
تا اینجا با انواع کیف پول ارز دیجیتال و دستهبندی آن آشنا شدیم و تا حدودی از مزایا و معایب هر یک از آنها اطلاعاتی به دست آوردیم. برحسب نوع کاربرد و نیاز خود میتوانید هر یک از این روشها را برگزیده و در جهت اهداف خود آنها را به کار ببرید. اکنون به مبحث بعدی که بحث امنیت کیف پولهای مختلف است میپردازیم.
کیف پول ارز دیجیتال و امنیت آن
در ابتدا، این که از کدام کیف پول ارز دیجیتال استفاده میکنید چندان اهمیت ندارد. در واقع، نکته کلیدی این است که اگر کسی به کلید خصوصی شما دسترسی داشته باشد در واقع به پول شما دسترسی دارد. به همین دلیل، برای حفظ امنیت رمز ارز و کوینهای خود لازم است تا از کلید خصوصی، یعنی همان رمز حساب خود، محافظت کنید. برای پیشگیری از این رویداد، به یاد داشته باشید که هر کیف پولی که با محیط اینترنت ارتباط دارد، همیشه در معرض خطر است. هکرها همیشه در کمین بوده و راههای مختلفی را برای دسترسی به کیف پول ارز دیجیتال شما خواهند یافت.
پس لازم است تا جایی که میتوانید والت خود را از محیط اینترنت دور نگه دارید. اما در مورد انواع والتها لازم است بدانید که درجه امنیت آنها با یکدیگر متفاوت است. در واقع هر نوع از آنها و سرویس منتخب شما برای استفاده از آنها نقش مهمی در امنیت هر کیف پول ایفا میکند. مشخص است که کیف پولهای ارز دیجیتال آفلاین در مقایسه با کیف پولهای ارز دیجیتال که با اینترنت سروکار بیشتری دارند، دارای امنیت بیشتری میباشند. چرا که کیف پولهای ارز دیجیتال آنلاین همواره طعمه هکرها بوده و دسترسی به آنها از بستر اینترنت سادهتر میباشد.
دسترسی به والتهای آفلاین تقریبا غیر ممکن است و هیچ سیستم سومی نیز در حفظ و نگهداری آنها دست ندارد. البته نباید به این امید از انجام اقداماتی لازم جهت حفظ امنیت بر روی کیف پول ارز دیجیتال آفلاین سر باز زد. حتما باید در نظر داشته باشید که صرف نظر از کیف پول مورد استفاده باید از لو رفتن کلید خصوصی خود تحت هر شرایطی حفاظت کنید. نباید هیچ کس به کلید خصوصی کیف پول ارز دیجیتال شما دسترسی داشته باشد. لو رفتن کلید خصوصی به منزله از دست رفتن موجودی کیف پول شما خواهد بود. پس همانطور که در ابتدا نیز تاکید کردیم، اولین اقدام امنیتی در کیف پول ارز دیجیتال حفاظت کامل از کلید خصوصی است.
همچنین، هیچگاه تمامی ارز و کوینهای خود را در یک کیف پول آنلاین نگهداری نکنید. تنها میزانی که لازم دارید را در آن نگه داشته و بقیه را در فضای امن ذخیره کنید. در این صورت، احتمال از بین رفتن کل سرمایه کاهش یافته و هکرهای سمج نمیتوانند به تمامی موجودی شما یک جا دسترسی داشته باشند. علاوه بر این به یاد داشته باشید نرم افزارهای خود را همیشه به روز نگه دارید. زیرا نرم افزارهای به روز شده خود بهترین محیط را برای امنیت کیف پول شما فراهم میکنند. نه تنها نرم افزار بلکه کامپیوتر و گوشی خود را نیز همیشه آپدیت کنید. برای بالا بردن امنیت کیف پول دیجیتالی خود لایههای امنیتی آن را افزایش دهید، برای بالا بردن لایههای امنیتی میتوانید از رمزهای طولانی و پیچیده یا کیف پولهایی که دارای دو رمز عبور یا چند امضا هستند استفاده کنید. اینها تنها تعدادی از روشهای بالا بردن امنیت کیف پول ارز دیجیتال است که به صورت مختصر در اینجا بیان شده است. قطعا حفظ امنیت کیف پول و همچنین رمز ارزهای موجود در آن از اولویتهای اصلی در فضای اینترنت و بلاک چین میباشند.
آیا کیف پول ارز دیجیتالی کارمزدی را بابت تراکنشها دریافت میکند؟
برای این سوال نمیتوان پاسخ دقیق و مشخصی ارائه کرد. به طور دقیق مشخص نیست که کارمزد در چه نوع تراکنشهایی دریافت میشود، اما گاها در برخی تراکنشهای خاص کارمزدی به عنوان کارمزد پردازش دریافت میشود و این در حالی است که اکثر تراکنشها بدون کارمزد صورت میگیرند. تنها میتوان گفت که میزان کارمزد پرداختی شما شاید بر اولویت بندی انجام تراکنش شما تاثیر بگذارد. بدین معنا که ممکن است برای مثال در صورت پرداخت کارمزد تراکنش انتقال ارز به حساب شخص دیگری فورا انجام شود. اما در صورت عدم پرداخت کارمزد ممکن است تراکنش شما بعد از چندین ساعت انجام شود. البته، این روزها تراکنش بیت کوین بسیار افزایش یافته است، به همین دلیل کارمزد شبکه به مقدار قابل توجهی افزایش یافته است. اصلیترین دلیل تاخیر در انتقال و انجام تراکنشات این است که باید به تایید چندین فرد در شبکه که به آنها ماینر (miner) میگویند برسند. به ویژه در بلاک چین بیت کوین شلوغی؛ تعداد بالا تراکنش و هم کارمزدی که فرد میپردازد میتواند در سرعت انجام تراکنش تاثیر گذار باشد. حتی ممکن است فردی میزان کارمزد پرداختی خود را به حدی پایین انتخاب کند که هیچگاه در مقایسه با سایر تراکنشها اولویت پیدا نکند و به همین دلیل هیچگاه پردازش و تایید نشود. پس انتخاب کارمزد پرداختی منطقی میتواند روند کار انتقال را سرعت بخشد.
چگونه یک کیف پول رمزارزی مناسب انتخاب کنیم؟
تمام کیف پول های موجود در بازار جنبه های مثبت و منفی خود را دارند. برای یک تصمیم آگاهانه میبایست تمامی نقاط قوت و نقاط ضعف حتما بررسی شوند.بنابراین، در هنگام انتخاب مناسبترین کیف پول دیجیتال برای خود حتما معیارهای زیر را در نظر بگیرید:
- مدل کیف پول ارز دیجیتال
حتما هنگام انتخاب کیف پول ارز دیجیتال مدل کیف پول را بررسی کنید. این مسئله کاملا وابسته به نیازهای هر کاربر میباشد. با توجه به هدفی که هر شخص دارد، کیف پول انتخابی او ممکن است تغییر کند. مثلا برای کسانی که میخواهند در معاملات واقعی از رمزارزها استفاده کنند، کیف پولهای موبایلی گزینههای بهتری هستند.
- سهولت استفاده از کیف پول ارز دیجیتال
ارسال، دریافت و نگهداری رمز ارزها برای تازهکاران واقعا میتواند کاری پیچیده و گیجکنندهای باشد. بدین ترتیب، تازهواردان میتوانند تمرکزشان را بر روی پیدا کردن کیف پولی بگذارند که راهاندازی و استفاده از آن آسان باشد، اما افراد باتجربهتر میبایست دنبال پیشرفتهترین ویژگیها و عملکردها باشند.
- امنیت والت
هنگام کیف پول ارز دیجیتال تمامی موارد امنیتی کیف پول دیجیتالی و سابقه امنیتی کیف پول دیجیتال را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، احراز هویت دومرحلهای و سیستم چند امضایی. هنگام انتخاب کیف پول دیجیتالی حتما تحقیقات لازم را انجام دهید: آیا در این کیف پول کلید خصوصی (private key) ما به صورت آنلاین ذخیره میشود یا آفلاین؟ آیا این کیف پول دیجیتالی تا به حال مورد حمله یا در معرض خطر قرار گرفته است؟ پاسخ دادن به این سوالات برای انتخاب کیف پول درست اهمیت زیادی دارد.
- رمز ارزهای تحت پوشش والت
آیا شما به دنبال کیف پولی هستید که تنها از یک رمز ارز مانند بیتکوین پشتیبانی میکند، یا اینکه به کیف پولی چند رمز ارزی احتیاج دارید؟ پیش از انتخاب و راهاندازی کیف پول خود به این پرسش پاسخ دهید تا بتوانید از بهترین و باکیفیتترین ذخیرهسازی رمز ارز بهره ببرید.
- آپدیتها و نقدها درباره کیف پول دیجیتال
سعی کنید قبل از انتخاب کیف پول شرکت سازندهی آن را کمی بیشتر بشناسید. ببینید امتیازها و نقدهای دیگر کاربران درخصوص این کیف پول چگونه بوده است؟ بسیار اهمیت دارد که ببینیم آیا این شرکت به بروزرسانی و ارتقای مداوم برنامه تعهد دارد یا نه. زیرا وجود یک تیم توسعهی فعال قطعا یکی از نشانههای عالی یک کیف پول قابل اعتماد است.
آیا هویت صاحب کیف پول ارز دیجیتال مشخص می شود؟
میتوان نام صاحب کیف پول ارز دیجیتال را فهمید. اما این موضوع برای همه موارد صدق نمیکند بنابراین جواب سوال ما هم بله و هم خیر میباشد. تمامی افرادی که از کیف پول ارز دیجیتال استفاده میکنند با نام کاربری خود شناخته میشوند. به این معنا که نامی که خودتان انتخاب کردهاید نشاندهنده هویت شما خواهد بود. لازم نیست نام اصلی، آدرس، شماره تلفن و تمامی مشخصات زندگی خود را وارد بلاک چین کنید. میتوانید از اسمی مستعار برای انجام تراکنشهای خود بهره ببرید. با این حال اطلاعات موجود روی کیف پول شما با راههای مختلفی قابل ردیابی است.
همچنین راههایی نیز وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها ناشناس باقی بمانید و امکان دسترسی به هویت واقعی خود را مخفی کنید. البته به خاطر داشته باشید که در تکنولوژی بلاک چین هیچگاه امکان مخفی کردن کامل هویت و اطلاعات امکانپذیر نیست. زیرا همیشه راههایی برای رسیدن به این اطلاعات وجود دارد. البته، مهندسان امیدوار هستند با کار روی این موضوع در آیندهای نه چندان دور امکان انجام تراکنشهای به طور کاملا ناشناس، در فناوری بلاک چین امکانپذیر شود. احتمالا با استفاده از آدرسهای ناشناس بتوان چنین امکانی را برای کاربران ایجاد کرد. این موجب خواهد شد تا امنیت شبکه و تراکنشهای صورت گرفته در بلاک چین به طور قابل ملاحظهای افزایش پیدا کند.
در نتیجه، خواهیم دید که متقاضیان و علاقمندان به استفاده از ارزهای دیجیتالی نیز بیشتر خواهد شد. روشهایی نیز برای مخفی کردن هویت و پاک کردن ردپاهای به جا مانده از تراکنشها وجود دارد. یکی از این روشهایی که در مبادلات بیت کوین نیز مورد استفاده قرار میگیرد مخلوط کردن بیت کوین میباشد. میدانیم که تراکنشهای انجام شده در بیت کوین بر روی دفتر کل عمومی ثبت میشوند و هر کسی که آدرس عمومی آن را ردیابی کند میتواند به مبدا و مقصد این تراکنش دسترسی داشته باشد. برای جلوگیری از این کار به یک مخلوط کننده بیت کوین نیاز است. روش مخلوط کردن بیت کوین باعث عدم امکان ردیابی و شکسته شدن پیوندها میشود. در این روش با ایجاد آدرسهای موقتی و انتقال ارزها پیوند بین آدرسهای بیت کوین شکسته میشود. در این صورت عملا امکان ردیابی از بین رفته و هویت تراکنش انجام شده مخفی میماند.
روش دیگر استفاده از یک شبکه مجازی خصوصی یا همان وی پی ان بدون گزارش (log) است. استفاده از این شبکهها موجب میشود تا فعالیتهای شما در سرور ذخیره نشود. این سرویس ترافیک اینترنت شما را رمزگذاری میکند و آن را از طریق چندین سرور مورد نظر خود در مکانهای مختلف پیش از رسیدن به محل نهایی، مسیریابی میکند. در اینجا به دو مورد از روشهای ناشناس ماندن هویت اشاره کردیم. اما روشهای متعدد دیگری نیز وجود دارند، که نه به طور قطعی، اما با درصد بالایی قدرت مخفی کردن تراکنشها و کیف پولهای دیجیتالی شما را دارند. به همین دلیل، گاها ممکن است استفاده از آنها خالی از لطف نباشد. البته در نظر داشته باشید که هر راهی در کنار مزایا میتواند معایبی نیز داشته باشد. در کل، به خاطر داشته باشید که مخفی ماندن کامل در بلاک چین عملا نشدنی است اما با انجام این روشها در واقع میتوانید کارهای خود را با امنیت بیشتری انجام داده و آنها را محرمانه نگه دارید.
- ۹۹/۱۲/۰۳